Подигравката с българските пенсионери трябва да престане

Днес за втори път бе отхвърлено предложението на #БСП за преизчисляване на пенсиите. Срещу решението с апаратни хватки застанаха ГЕРБ, ИТН и ДПС.

Подигравката с българските пенсионери трябва да престане. Не може днес да се изплащат пенсии, които са определени спрямо доходи отпреди повече от десетилетие. Не може за всяка такса, за производството и всички стоки на пазара да съществува явлението инфлация, а само за пенсиите – не.

За това БСП настоя за промени в Кодекса за социално осигуряване, в който се предвиждаше преизчисляване на старите пенсии от 1 юли тази година.

Предложението бе пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 г., да се преизчислят от 1 юли 2021 г. Според нашето предложение индивидуалният коефициент на лицето трябва да се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. По данни на Националния осигурителен институт размерът на средния осигурителен доход за страната за месец декември 2018 г. е 954,90 лв.

Ако предложението на БСП бе прието, стотици хиляди пенсионери, които бяха забравени от ГЕРБ през последните 12 години, щяха да получат по-справедлив доход. Но, уви!

Не може учител, който се е пенсионирал през 2007 г. да получава двойно по-малко от колегата си, който се е пенсионирал миналата година. Това е не просто несправедливо заплащане, а обричане на възрастните хора на мизерия и социално изключване. Никой човек не заслужава такава съдба. Това касае особено онези пенсионери, които са работили през целия си трудов живот, плащали са данъци и осигуровки на държавния бюджет.

Рано или късно всички остаряваме, а повечето разчитаме държавата да се погрижи за нашите достойни старини.

Либералните мантри, че всеки може сам да подсигури старините си е долнопробна лъжа. Ако всеки ставаше за милионер, нямаше да има нужда от парламент, от политическа система, от държава.

Истината е, че в съвременното общество трябва да има място за всички социални групи. Истината е, че като държим възрастните хора в мизерия, ние обричаме и себе си на едно безрадостно бъдеще.

Длъжни сме да се погрижим за възрастните българи – това е нашето собствено бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *