ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ В СИЛИСТРА РАБОТЯТ СРЕЩУ ХОРАТА

КАК ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ РАБОТЯТ СРЕЩУ ГРАЖДАНИТЕ НА СИЛИСТРА


На Видов ден се замислих за смисъла на обществените поръчки. Защо те са обществени? Защото финансовия ресурс, с който те се заплащат са пари на обществото, т.е. те не са на министър, пък бил той Министър-председател, както не са и личните пари на кмет на община и т.н. Те са нашите пари. И тъй като са нашите пари трябва да произвеждат положителен ефект за нас – всички български граждани. Но каква е реалността?


Наложената матрица от ГЕРБ бе с нашите пари да се постига положителен ефект за тесен кръг приближени на управляващите фирми и почти винаги негативен ефект за обществото. И тази матрица е всеобхватна – от най-малката до най-голямата обществена поръчка. Примери колкото искаш.


Градът говори, че кметът на община Силистра например възлага изпълнение на обществена поръчка с предмет авиационно пръскане срещу комари на фирма, която не е от Силистра. В същото време силистренска фирма разполага с достатъчен ресурс да извършва тази дейност, но тя изобщо не е поканена от кмета да подаде оферта. И сега да помислим за ефекта от това. Този самолет на фирма от Шумен или Русе, за да стигне до Силистра и се върне после обратно след приключване на поръчката вече е изразходвал гориво, което е сериозен разход за тази дейност. И дали този разход после не се компенсира по някакъв начин с икономии от това-онова? Тази фирма дали от Шумен или от Русе има и други поръчки за изпълнение в други области. Следователно тя ще пръска в Силистра не в точния момент, а когато има възможност. Крайния резултат от тази поръчка? Тормоз за гражданите от рояци комари през цялото лято.


Замислих се защо големите проекти в нашата община се изпълняват от фирми варненски, софийски, а не от силистренски? И какъв е ефекта? В резултат на водния цикъл през топлия сезон големи участъци от града потъват в неприятна миризма от канализацията. Дали това щеше да се случи ако силистренски фирми бяха изпълнявали този проект? Убедена съм , че това нямаше да бъде допуснато.


През последните години станахме свидетели на още една „иновационна“ практика свързана с обществени поръчки- тези, които се заплащаха с едни странни постановления на МС. Кметовете обявяват обществена поръчка, за която няма осигурен финансов ресурс. Ако случайно някоя друга фирма освен „правилната“ вземе, че спечели поръчката, то тя не се изпълнява защото няма финансов ресурс. Ако обаче е спечелена поръчката от „правилната“ фирма, то поръчката се изпълнява и после „случайно“ МС намира едни излишъци от бюджета и се осигурява заплащането.


Само преди няколко месеца граждански активисти от Силистра предоставиха на обществото ни достатъчно изобилна информация как в Община Силистра обществените поръчки се възлагат на фирми, близки до властта. И така можем да продължим с още много примери.


Казано в две изречения какво са обществените поръчки? „Правилни“ фирми си договарят предварително обществен ресурс, който трябва да усвоят. Възложителят на обществената поръчка съответно създава правилата за конкурса, така че единственият възможен победител да бъде „правилната“ фирма.


Тази матрица за обществени поръчки трябва всички заедно да я изчегъртаме. И всички заедно да направим необходимото, така че с обществения ресурс да се решават по най-рационален и правилен начин проблемите на обществото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *