Преговорите ни с ИТН са по приоритети

БСП с последните си действия доказа, че не е партия на статуквото

„В неделя имахме заседание на Националния съвет, на което решихме, че продължаваме разговорите с ИТН за подкрепа и съставяне на правителство. Тази подкрепа би била изцяло по конкретни политики и в никакъв случай няма да е безрезервна. Начертахме 5 основни приоритета, от които няма да отстъпим. Това са- социална политика, здравеопазване, образование, съдебна система, борба с корупцията и не на последно място икономика и доходи.

Имаме покана от “Има такъв народ“ и предстоят преговори с едни от най-добрите ни експерти“, заяви Вяра Емилова, секретар на Изпълнителното бюро на БСП в ефира на България Он Еър. Тя допълни, че вече има проведена такава среща на тема социални политики.

По думите и в тази сфера БСП няма да отстъпи от борбата с неравенствата, подоходното облагане и най-вече битката за по-високи доходи.

„По време на кампанията предизборният ни щаб разгледа платформите на всички партии. Стъпваме на тази основа, за да проведем предстоящите разговори. Виждаме допирните точки, както и тези, които не са общи“, каза още Емилова.

Темата с преизчислението на пенсиите е една от най-старите политики на БСП, смята Вяра Емилова и допълни: „Това е политика, за която ние се борим от много години, макар че по един или друг начин някои политически субекти се опитват да си я припишат. Предлагаме преизчисляване на пенсиите към база 2018г. С “Има такъв народ“, както и с другите политически партии позициите ни по този въпрос съвпадат“, обясни тя като добави, че в бюджета разполага с необходимите средства. Дори и да има разминавания как да бъде направено преизчислението, то изпълнението е въпрос на технически детайли. „По-важното е, че преизчисляването ще засегне над 1.5 млн. български граждани. В момента нашите пенсионери живеят под границата на социалния минимум, което е недопустимо.“

В предаването “Денят Он Еър“ Вяра Емилова посочи и една от червените линии на БСП: „Категорично темата с Република Северна Македония – ние подкрепяме влизането на Македония в ЕС, но в никакъв случай това не трябва да бъде в ущърб на българските национални интереси.“

„По време на преговорите с ИТН не сме повдигали темата за наши кадри, които да бъдат в управлението. Решение на нашия ръководен орган е да даде окончателната си подкрепа след като види пълния състав на предложения кабинет, както и след като се договорим за решения по конкретни политики“, обясни секретарят на Изпълнителното бюро на социалистите. По думите и хората, които ще участват в управлението по никакъв начин не трябва да бъдат компрометирани.
На въпроса дълъг ли ще бъде хоризонтът на евентуален бъдещ кабинет на “Има такъв народ“, Вяра Емилова отговори: „Не вярвам да е много дълъг. Въпросът е политиките, които ще се провеждат, както и неговата основна задача, която е премахването на модела “ГЕРБ“, коментира тя и посочи, че от левицата имат решение да се подпише споразумение с партиите по конкретни политики: „Ще поканим ръководителите на “Демократична България“ и “Изправи се.бг! Ние идваме“, за да проведем разговори и с тях.“

По думите и на провелия се Национален съвет левицата е направила своя анализ за изборните резултати. „Начертахме и мерките за подобряване на организационното състояние. Всички партии изгубиха гласове. От една страна е умората у хората, заради провелите се два поредни избора за народни представители, а от друга и това, че все още не са напълно премахнати моментите на задкулисие и купуването на гласове“, каза още тя.

Вяра Емилова бе категорична, че лидерският въпрос не е на дневен ред в момента. „Цялата картина е много тенденциозна и цели уронване на авторитета на Българската Социалистическа Партия. 60 човека скандираха по време на Националния съвет, но зад избора на Корнелия Нинова стоят 82 000 души и ние трябва да чуем техния глас. БСП с последните си действия доказа, че не е партия на статуквото, както се опитаха да ни изкарат нашите политически опоненти. Оттук-нататък се фокусираме изцяло към организационното си укрепване и върху конкретните 5 политики, за които ще преговаряме.“

На финала Вяра Емилова заяви, че кабинет ще има и БСП ще се докаже като стабилна партия, без която не може да има управление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *