Вяра Емилова: БСП е партия, която исторически е била основен защитник на правата на жените

„Жените в Европа продължават да сa ощетени в професионалния и личния си живот. Битката за равнопоставеност на половете трябва да бъде отразена във всичките ни политики и бюджети в ЕС – това споделих на предизборния дебат “ТЯ в Европа”, организиран от с фондация „Екатерина Каравелова“ с кандидати за членове на ЕП“, написа във Фейсбук кандидатът за евродепутат от БСП Вяра Емилова.

„В политиките, които защитаваме, се стремим да гарантираме, че жените и момичетата могат да разгърнат пълния си потенциал. Искаме да премахнем разликите в заплащането, в грижите и в пенсиите между половете до 2030 г. с обвързващи мерки, по-добър баланс между професионалния и личния живот на жените.

Българките прекарват 2 пъти повече време в грижа за дома и децата от мъжете. В момента заплащането на жените е 11,8% по-малко от това на мъжете за една и съща позиция. Едва 36,5% от управленските позиции се заемат от жени, а само 30 на сто от предприемачите в България са жени. Като организация, която припознава същите ценности и цел – да има все повече уверени жени в страната, които да бъдат активни граждани и да получават равни възможности за развитие, ние сме щастливи, че можем да дискутираме по тези теми с Фондация “Екатерина Каравелова”.

В дебата бяха засегнати и темите за мира, сигурността и новата стратегия за отбрана на ЕС, климатичните промени, зеленият преход и мястото на България в ЕС, Европа на различни скорости и др.

Благодаря за поканата и имате моята подкрепа за пълното и ефективно участие на жените на всички нива на вземане на решения в политическия, икономически и обществен живот.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *