Вяра Емилова: Държавна жилищна политика и безлихвено кредитиране за младите семейства в България

„Като социалисти, ние се борим за достъпно образование за всички, за активна младежка политика и младите хора да могат да се реализират в нашата страна и да намират начините да остават в България, а не да търсят реализацията си навън.” Това заяви кандидатът за евродепутат от „БСП за България”  Вяра Емилова на младежки дебат, организиран от Център „Амалипе”. 

Според нея основната причина младите хора да не остават в нашата родина е липсата на перспектива в България.

„В своята програма ние сме заложили държавна жилищна политика и безлихвено кредитиране на младите семейства. Много е важно младите хора, след като навършат определена възраст, да могат да вземат кредит, с който лесно да си закупят жилище и да се установят в нашата държава, а не да търсят бъдещето си навън. Трябва да има договори между университети и работодателите – след като завършиш университет, веднага да можеш да започнеш работа”, посочи Емилова.

Тя добави, че социалистите са помислили и за младите предприемачи, като предлагат младите хора до 29 години да се ползват с облекчен режим при стартирането на свой бизнес. Като евродепутат, Вяра Емилова обеща да се бори за разширяване и осигуряване на по-голяма достъпност до програмите „Еразъм”.

„За БСП е изключително важно да има качествено и достъпно образование. Преди всичко е необходимо да осигурим нормални доходи на хората, защото, когато заплащането на учителите е по-високо, доходите на семейството са по-добри, така ще се вдигне и нивото на образованието. Друг голям проблем в България е стряскащият брой затворени училища. А когато се затвори училището, районът се обезлюдява. За нас, като социалисти, справянето с този проблем е наш основен приоритет”, каза още Емилова.

Пред младите хора тя сподели, че е изключително горда, че парламентарната група на „БСП за България” е предложила и се е приел Закон за доброволчеството.

„Този закон е много важен, защото той регламентира статута и отговорностите както на самите доброволци, така и на тези, които имат нужда от доброволческа дейност. Ако по време на доброволческия труд стане някакъв инцидент, хората ще бъдат защитени. И доброволчеството вече няма да се замаскира като някакъв труд в сивия сектор”, обясни кандидатът за евродепутат.

Вяра Емилова, самата тя  доброволец към БЧК, призова младите хора в публиката да бъдат доброволци, защото те, за нея, са съвременните герои на България.

„Като евродепутати трябва да продължим да работим по въпроса с ромското включване. Длъжници сме, защото Европа и България са красиви в многообразието си. За нас е много важно да има уважение към традициите и културата на всички държави членки на ЕС и на всички хора в България”, каза за наболелия проблем тя.

Емилова, като психолог, който е работил с хора в трудно социално положение и такива, които са били дискриминирани, обясни, езикът на омразата често тръгва от липса на отношение на родителя към детето вътре в семейството. По думите ѝ всеки ден се сблъскваме с него на улицата и още по-често в социалните мрежи и затова отправи апел към младите хора да бъдете стопиращата линия, когато станат свидетели на това.

„Учете, бъдете любознателни, пътувайте, обиколете цяла Европа и вижте всичко, което искате. Но се връщайте в нашата родина, за да можем заедно тук да разкажем на цяла Европа колко е красива България и да покажем,  че имаме едно голямо сърце, което може да тупти заедно и да правим добрини”, обърна се към младежите в публиката за финал Вяра Емилова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *